A 66-os út, mely a vulkánok birodalmában kanyarog, egy igazi kaland a felfedező szellemű utazóknak. Ez az életörömökkel teli szakasz Európa egyik legélhetőbb táján vezet, ahol a természet szépsége és a kultúra gazdagsága egyaránt lenyűgöz. Itt minden kany


Amikor az ember a pihenését úgy tervezi, hogy nem a hosszú gyalogtúrákra vagy a hegymászásra fókuszál, hanem inkább a helyi ízek felfedezésére vágyik, igazi gasztronómiai kincsekre bukkanhat. Néhány hete egy olyan csodálatos vidékre látogattunk, ahol ezt a megközelítést tökéletesen megvalósíthattuk! De nem csupán szemlélődtünk; szinte elmerültünk a helyi ételek gazdag palettájában. Itt néhány nap csupán ízelítőt ad a kínálatból, hiszen az élmények és ízek felfedezése folyamatos kalandot ígér, és mindig újra és újra vissza kell térni, hogy mindent alaposan megismerhessünk.

A stájer Vulkanland, avagy a vulkánok birodalma, egy különleges célt fogalmazott meg: lehetőséget kínál arra, hogy a látogatók felfedezzék a régió gazdag domborzatát, miközben a kulináris élvezetek széles spektrumát is megismerhetik. A helyi talaj és a természeti adottságok olyan páratlan előnyt biztosítanak, amely révén egy vonzó turisztikai élményt teremtettek meg, tele ízekkel és felfedezésekkel.

"Ami itt nő, annak értéke van!" - vallják,

E gondolat köré építették fel a Vulkanland Route 66 - A Vágyak Útja minden állomását, mint ahogy a gyönyörű gyöngyöket egyetlen szálra fűzik fel, hogy egy lenyűgöző, egységes ékszert alkossanak.

Klocherhof: ínycsiklandó kacsasült körtével - Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Szőlőültetvények, gyümölcsösök, erdők és legelők – ezek a természeti kincsek mind hozzájárulnak a gasztronómiai felfedezésekhez. A tök és torma pedig különleges ízeket csempésznek az asztalra, gazdagítva ezzel a kulináris élményeket.

Az utat nem csak autóval lehet bejárni, a fenntarthatóságot szem előtt tartva jól jelzett kerékpárutakon gurulhatunk egyik helyszíntől a másikig, az élmények végtelennek tűnő világában. Mi dél felől indultunk, és bizony ide-oda csapongtunk, hogy a számunkra éppen legérdekesebbeket becserkésszük, de három napba csak vajmi kevés fért bele. És ez éppen elég ok arra, hogy majd újból visszatérjünk!

Vulkanland: Kloch borvidék - Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Bad Radkersburgban kezdtük kalandunkat a Bevog sörmanufaktúrában, ahol felejthetetlen autentikus sörtúrákon és izgalmas kóstolóprogramokon vehetünk részt. Az ízek világába való belépés mellett a stájer rizs iránti kíváncsiságunk is hajtott minket, így azonnal ellátogattunk az első stájer rizsmalmhoz. A Fröhlich család gyönyörű farmján nem csupán a rizstermesztés titkaival ismerkedtünk meg, hanem ízletes rizstésztát, csokoládét és különleges rizses süteményeket is kóstolhattunk, miközben a napfényben fürdő táj szépségét csodáltuk.

rá kellett jönnünk, hogy rizs nem csak Kínában terem.

A dombok vonulatai között, ahová a szem csak elérhet, szőlősorok festik meg a tájat. Klöch, a környék szőlőtermelésének igazi ékköve, a tramini borok fellegvára. Látogatást tehettünk a bormúzeumba és a vinotékába, ahol a helyi csodákat fedezhettük fel. Emellett egy lenyűgöző gyalogtúra is vár ránk a tramini úton, amely szőlőültetvényeken és sűrű erdőkön át vezet. Szinte minden település büszkén kínálja borászatai különlegességeit, melyekkel a látogatókat csábítják. Sehol sem maradhat el a friss szőlőlé és a könnyed, alacsony alkoholtartalmú Spritz élvezete.

Egy olyan régióban, ahol a gyümölcs szinte a küszöbön nő, nem meglepő, hogy tengernyi lekvárt, gyümölcs-és zöldségkészítményt készítenek. A családokban nagyon fontos a minél kíméletesebb termesztés mellett az előkészítés, finomítás vagy tartósítás ismerete.

Az utolsó évtized során Vulkanland igazi kulináris paradicsommá vált.

Minden hónapban friss és izgalmas kínálatok tűnnek fel a helyi boltok polcain.

Kloch borvidék: verjus - Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Sorra hozzák a környékbeli termékek az elismeréseket a különféle versenyekről, megmérettetésekről, a becsületes munka, a kitartás és a szorgalom méltóak a jutalomra. Aki pedig erre jár, az megbizonyosodhat arról, hogy itt minden tényleg regionális, nemes, finom és még a szemnek is tetsző. Kiváló a vadon termő gyümölcsökből készült lekvár, az almalé, a nemes almaecet, a szőlőből érlelt verjus.

Van olyan termelő, aki kizárólag bodzából készíti el termékeit. A bodza csodás világából egy reggeli szettet is elhozhatunk, amely nemcsak a finom bodzás lekvárokat és gyümölcslevet tartalmazza, hanem fekete berkenyéből készült különlegességeket is.

Méltán híres a stájer torma, ami itt, Vulkanlandban szintén kiváló termőtalajra talált. Ha jól figyelünk, az út mellett láthatjuk is a tormaföldeket, ahol egyedülálló módon gondozzák a gyökereket. Talán nem is gondolnánk, hogy minden egyes gyökeret többször kiásnak, hogy megszabadítsák a felesleges mellékgyökerektől, és a lehető legmagasabb minőségű alapanyag kerüljön feldolgozásra. Az teljesen természetes, hogy termesztés, a feldolgozás, a minőség-ellenőrzés és a csomagolás 100 százalékban helyben történik.

A torma már a középkor óta a test és lélek serkentőjeként van jelen a kultúránkban. Különösen a stájer torma az, amely nem ecetes, hanem friss és intenzíven erős ízével kitűnik. Tökéletes kiegészítője a téli fogásoknak, gazdagítva az ízek világát.

Beszereztünk néhány üveget, mert remek és egészséges ajándék lehet a diétázó családtagok számára is.

Stájer torma - Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Fedezd fel a különleges sertésfarmokat, ahol bepillanthatsz a gyapjúsertések különleges életébe, és élvezheted a húsukból készült ínycsiklandó fogásokat! Az ínycsiklandó élmények mellett érdemes ellátogatni a Vulcano Ham manufaktúrába is, ahol olyan ínycsiklandó sonkák várnak, hogy garantáltan nem tudsz ellenállni a megkóstolásuknak!

Nézzen, csodálkozzon, lakomázzon! - ezt kínálja a Vulcano Ursprung, a sonka világa a Feldbach melletti Auersbachban.

Aki átlépi a hatalmas, rozsdamentes acél sonka kapuját, azonnal megnyílik a világ minden íze és illata előtt, készülve egy felejthetetlen kulináris kalandra. A vezetett sonka-túra az istállóból veszi kezdetét, ahol felfedezhetjük ennek a nemes csemegének minden rejtélyét és titkát, lépésről lépésre, ízlelőbimbónk legnagyobb örömére.

Vadételek - Kép: Halmos Monika @rozsakunyho

A stájer fekete arany, a tökmagolaj előállításával több manufaktúra is foglalkozik. Stradenben a Weinhandl család több generáció óta üzemeltet malmot és olajprést. A nagy tapasztalat és a különleges kézművesség iránti szeretet kiváló minőségű termékeket eredményez. A házigazdáktól pompás recepteket is kaphatunk, hogy a tökmagolajat ne csak salátára csurgassuk, a tökmagot ne csupán ropogtassuk. Lehet belőle sütemény, kenyérre kence, ízletes rántotta és sok más.

A szőlővel hullámzó domboldalak közt vannak meglepő helyszínek. Ilyen a Maitz kávépörkölő, amit különösen figyelmünkbe ajánlottak.

A Maitz kávépörkölő finoman bújik meg a dombok ölelésében, egy igazi modern kisüzem, ahol a kávé varázslatos világa életre kel. Mélyen beszippantjuk az isteni kávéillatot, miközben egy csábító sütemény mellett döntünk, és átadjuk magunkat a délutáni pihenés nyugalmának. Az asztalok között apró kávécserjék mosolyognak a betérőkre, és én is elmerengek jegyzeteim felett: barátnőm szavai jutnak eszembe, aki szerint ez a legfinomabb kávé, amit valaha kóstolt.

Maitz: Kávépörkölő - Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho

A Kapfenstein-kastély messziről tekint diadalmasan az úton lévőkre, teraszáról pompás kilátás nyílik a környékre, kiváló arra, hogy elköltsünk itt egy ebédet, vagy megkóstoljuk a Hermaden pincészet bioborait.

Riegersburg festői táján, ahol a hagyomány és az innováció találkozik, a világ hírű Zotter csokoládégyár várja a látogatókat, hogy felfedezzék a csokoládégyártás rejtett titkait. Itt órákon át élvezhetjük az édes ízek varázslatos világát, ahol a kreativitás és a minőség találkozik. A Gölles manufaktúra pedig nem csupán az eceteivel, hanem különleges italainak palettájával is lenyűgöz, melyek minden falatot különlegessé varázsolnak. Ecetet kóstolni talán furcsának tűnhet, de valójában egy igazi ízélmény, ami a gasztronómia új dimenzióit nyitja meg előttünk.

Amennyiben felfedezzük az ecet készítésének izgalmas történelmét és a különböző ecetek jótékony hatásait, könnyen beleszerethetünk ebbe a sokoldalú és ízletes alapanyagba.

Integrálhatjuk ezeket a különleges ízeket a mindennapi életünkbe, de ehhez természetesen egy prémium, gondosan erjesztett ecetre van szükség. Emellett felfedezhetjük a rum és whisky világát is, míg a Meister Sekt kulináriumi műhelyében a vulkán körüli szőlőkből készült pezsgők varázslatos pukkanását és a buborékok táncát élvezhetjük.

Riegersburg: Sajtház - Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

a sajtkészítés folyamata mennyire lenyűgöző művészet, ami tele van hagyományokkal és innovációkkal. Bernhard elmesélte, hogyan válogatja ki a legjobb alpesi tejet, és hogyan alkalmazza a különböző érlelési technikákat, hogy a sajtok ízvilága igazán egyedi legyen. Minden egyes falatban ott rejlik a hely szelleme és a természet adta ízek harmóniája. A sajtok mögött álló történetek is lenyűgöztek: a helyi gazdák szenvedélye, a régi receptek őrzése és a folyamatos kísérletezés, ami új ízeket és textúrákat eredményezett. A sajt-túra során nemcsak a sajtkészítés titkaiba nyerhettünk betekintést, hanem a kóstolás öröme is felejthetetlen élmény volt. Miközben a Riegersburg vára fölött ragyogott a nap, a sajtok íze mint egy varázslatos utazás vitt el minket a természet és a kultúra mélyére. Kóstoltunk lágy brie-t, fűszeres gouda-t és a régióra jellemző, karakteres kézműves sajtokat, mindegyik egy újabb ízélménnyel gazdagítva minket. Bernhard szenvedélye és tudása magával ragadó volt, és a sajtok iránti szeretete minden egyes falatban megmutatkozott. A "sajt fellegvára" nem csupán egy hely, hanem egy élmény, ami örökre a szívünkbe záródott.

A reggeli és az esti fejésű tej íze között valóban lényeges különbségek figyelhetők meg. A reggeli tej frissessége és élénk íze általában a nap első fázisának energiáját tükrözi, míg az esti tej lágyabb, krémesebb ízvilágot hordoz, ami az éjszakai pihenés előkészítésére utal. Emellett a sajtok világában az elsődleges megkülönböztető jegy nem más, mint a szaguk; a jellegzetes aromák sokszor árulkodnak a sajt érleléséről és az alapanyag minőségéről.

Fedezzük fel a lenyűgöző, érésben lévő sajtokat, amelyek valódi ínycsiklandó csodák! Képzeljük csak el, hogy egy körülbelül nyolcvan centiméter átmérőjű sajtkorongban több mint 500 liter tej található – ez szinte hihetetlen! Így már érthető, miért is bírnak a sajtok olyan magas árral. Az íz és az állag kialakulásának másik kulcsfontosságú eleme pedig nem más, mint az idő. És mint tudjuk, az idő értékes – a pénzhez hasonlóan. Járjuk be a különböző sajtok világát: a friss, a félérett és az érett camembert sajtok mellett felfedezhetjük a Zotter csokoládéval gazdagított kék sajtot, a szőlőlevélbe burkolt ínycsiklandó különlegességeket, valamint a sörrel érlelt sajtokat is. Ne feledkezzünk meg a hagyományos stájer sajtokról sem, amelyek igazi gasztronómiai élményeket kínálnak!

Riegersburg: Különleges camembert - Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A sajtmesterhez tett látogatásom egy teljesen új dimenziót nyitott meg előttem. Ráébredtem, hogy a sajt valójában sokkal több, mint csupán egy darab élelmiszer, amit a bolt polcáról választunk le. Ez a különleges termék magában hordozza az élet mély bölcsességét, a kreativitás varázsát és az idő múlását. Olyan emberi alkotás, amelyben a tisztaság és a technológia harmonikusan egyesül, és minden falat egy új élményt kínál.

"A sajt sohasem marad változatlan. Folyamatosan alakul, létezik és átalakul, s rengeteg meglepetést rejt magában. Gondos odafigyelést igényel, hiszen erőteljes, mégis lágy ízekkel bír, és stílusában sok hasonlóságot mutat velem" - osztja meg gondolatait a sajtmester.

A sajtkóstolás élménye sokkal árnyaltabb, mint a borok kóstolása. Itt, a Fromagerie napsütötte teraszán egy különleges ízkalandozásra hívunk: nyolc különböző sajtféleséghez négyféle bort és négyféle sört kínálunk! Az eseményhez egy gondosan megtervezett sorrendi útmutató is tartozik, amely lehetővé teszi, hogy rögzíthessük benyomásainkat és értékelhessük a sajtokat. Csatlakozz hozzánk, és fedezd fel a sajtok és italok harmonikus világát!

Riegersburg: Sajtház - Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A Vulkanland élménypontjait rangsorolni talán felesleges lenne, hiszen mindenki számára más és más pillanatok jelentik a legnagyobb örömöt. Minden egyes látogatás során új felfedezéseket teszünk, és a szívek csücskei folyamatosan változnak. Ráadásul annyi csodás élmény vár felfedezésre, hogy szinte lehetetlen mindent bejárni egyetlen alkalommal.

Biztosan megnyílt már a Kornberg kastély lenyűgöző adventi kiállítása, ahol a várak ünnepi díszbe öltöztek. A Styrassic parkot pedig elvarázsolja a fények csodálatos játéka, amely a téli varázslatot hozza el a látogatóknak.

Tavasszal a gyümölcsös kertek színpompás virágba borulnak, a vetés újra életre kel, és a szőlő rügyek is izgatottan várják a napfényt. Ez a csodás időszak tökéletes alkalmat ad arra, hogy megálmodjuk következő kalandunkat az életöröm ösvényein, felfedezve a kulináris élvezetek varázslatos birodalmát, ahol felejthetetlen emlékek születnek.

Nyitókép: A Himmelsberg délkeleti nézete a stájerországi Straden városában - Fotó: Wikipedia / C.Stadler/Bwag

Related posts