A rózsa nem csupán a kert dísze: a konyhában is megállja a helyét, gazdagítva az ízek világát.
Van abban valami elképesztően finom és varázsos, hogy bódító rózsaillatban fogok neki írni arról, hogy mit is kell tudniuk a rózsáról azoknak, akik szeretnének saját, friss rózsáikat a kulináris élvezetek oltárán is látni. Hiszen ennél sokoldalúbb ehető virágot nem ismerünk, ennél régebbre visszatekintő és szerteágazó gasztro-története egyetlen virágnak sincs.
Jelenleg a rózsák virágzásának csúcsidőszakában vagyunk: mindenhol, amerre csak a szemünk ellát, bódító illatuk tölti be a levegőt. Az eső után lehajlott szirmaik újra felemelkednek, mintha csak a napfényt várnák, hogy megmutathassák szépségüket. Ilyenkor nálam a legkisebb zugban is rózsák bontogatják szirmaikat, és különös figyelemmel, lágy kezekkel gondozom őket, hogy megőrizzék a nyár varázsát a lehető leghosszabb ideig.
A rózsák rajongói jól ismerik a virágok sokszínű világát, hiszen a rózsák végtelen variációkban tündökölnek: különböző árnyalatok, formák és varázslatos illatok teszik őket igazán különlegessé.
Vannak virágok, amelyek hosszú időn át pompáznak, míg mások egy szempillantás alatt nyílnak ki, és szirmaik szélben táncolva hintáznak a földre. Ismét mások nap mint nap elveszítik élénk színüket, szirmaik fokozatosan összegömbölyödnek, és elveszik az eredeti ragyogásukat.
Melyik lehet közülük az, amit gasztronómiai célokra is alkalmazhatunk?
Itt jön a kóstolás, de mindenek előtt
A leglényegesebb, hogy kizárólag vegyszermentes, tiszta és permetezés nélküli rózsákat kóstoljunk meg.
Tépjünk le egy szirmot, és kóstoljuk meg, vajon felidézi-e azt az illatot, amit már a levegőben érzékeltünk. Milyen izgalmas felfedezés vár ránk: vajon van-e benne egy csepp kesernyés utóíz, vagy teljes mértékben a keserűség dominál? A rózsa néha tréfát űz velünk: a bámulatos illathoz néha egy meglepően keserű íz társulhat. A halvány szín és a gyengéd aroma néha egy igazán intenzív rózsaíz élményét rejti magában.
Fedezzük fel a rózsa ízét az eső utáni frissességben, vagy a napok óta tartó, zavartalan napsütésben. Csukjuk be a szemünket, és hagyjuk, hogy képzeletünk szabadon szárnyaljon: vajon egy különleges italban bontogathatja szirmait, vagy egy édes finomságban rejlik a titka? Esetleg egy lédús nyári gyümölcs kíséretében bontakozhat ki igazi varázsa?
Amikor felfedezzük a rózsánk valódi arcát, és rájövünk, hogy nem olyan elviselhetetlenül keserű, mint hittük, elérkezik az idő a szüretre.
Rózsát a harmat felszáradás után, napsütötte időben, 10-12 óra közt érdemes szedni.
Ekkor üdék a virágok, ekkor tárulkozik ki legszebben az aromájuk. A rózsaszedést úgy érdemes időzíteni, hogy a levágott virágokat minél hamarabb fel tudjuk dolgozni, mihamarabb kerüljenek a fazékba, vagy a kiszemelt finomságba.
Ha szárítani szeretnénk a rózsákat, akkor készítsük elő az e célt szolgáló rácsokat, növényszárító szekrényt, vagy éppen lapos papírdobozokat. Az apró virágokat teának száríthatjuk egyben, a nagyobbakról a szirmokat szedjük le, így könnyebben, gyorsabban száradnak.
A hatékony szárítás kulcsa a gyorsaság, de fontos, hogy kerüljük a tűző napot a szárítandó anyagokkal. A legjobb, ha egy meleg, jól szellőző helyet választunk számukra.
Naponta többször érdemes óvatosan forgatni és rázogatni a szirmokat, hogy megakadályozzuk a fülledést és megőrizzük épségüket. A már teljesen megszáradt szirmokat legjobb aromazáró papírtasakban vagy alaposan kifertőtlenített, száraz, csavaros tetejű befőttes üvegekben tárolni. Fontos, hogy sötét, hűvös helyet válasszunk a tárolásukhoz, hogy megőrizzük aromájukat és frissességüket.
Amikor frissen dolgozunk fel hozzávalókat, fontos, hogy előre megtervezzük, mit szeretnénk készíteni, és előkészítsük a szükséges eszközöket és alapanyagokat. Ne hagyjuk, hogy a rózsa feleslegesen várakozzon a konyhában, hiszen minden elvesztegetett perc csökkenti varázslatos illatát és ízét! Ha lehetőségünk van rá, ne csupán a szirmokat használjuk, hanem érdemes belevinni a virág igazi esszenciáját is, a benne rejlő virágport és nektárt, hogy a rózsás finomságunk igazán különleges és gazdag ízélményt nyújtson.
A rózsaszörp színét jórészt a szirmok színanyaga és a hozzáadott sav adja meg, az aromájában viszont fontos szerepet játszik a virág többi része is.
A virágpor ráadásul egy multivitamin, ami ezáltal még gazdagabbá, egészségesebbé teszi az italt. Ugyanígy a rózsalekvárba, a rózsazselében is ott a helye az aromában és ásványi anyagokban gazdag "viráglényeg"-nek.
A friss rózsaszirmok igazán különleges kiegészítői lehetnek a gyümölcssalátáknak, gyümölcsbőléknek és koktéloknak. Elképzelhetjük, ahogy egy egész tortát beborítanak ezek a színes szirmok, varázslatos látványt kölcsönözve az édességnek. Készíthetünk belőlük kandírozott változatokat is, amelyek tökéletes díszítésül szolgálnak a süteményekhez. A rózsaszirmok remekül párosíthatók gyümölcsökkel, így ínycsiklandó desszertek és lekvárok születhetnek, hiszen az egyszerre nyíló és érlelő ízek harmonikusan kiegészítik egymást a tányéron és az ízlelőbimbók világában. Bátran ízesíthetjük rózsával a tortakrémet, habos pohárdesszerteket, sőt, akár ínycsiklandó krémlevest is készíthetünk belőle. Ha pedig borssal vagy chilivel kombináljuk, a húsos töltelékeknek egy olyan ellenállhatatlan ízt adhatunk, amely garantáltan lenyűgözi az ínyenceket.
A rózsa az a virág, amiben ott a nyár, benne a szerelem, a legízletesebb afrodiziákum.
Elrepíthet az ízvilága a varázslatos Kelet birodalmába, miközben felidézi az ókori Róma grandiózus virágünnepeinek fényét és pompáját.
Új fénybe helyezheti a diétás és mentes ételeket, még a legegyszerűbb salátát is különleges varázslat lengi körül. A rózsa határok nélküli szépsége arra ösztönöz, hogy felfedezzük kulináris titkait, hiszen egész nyáron át díszíti a kertet. Érdemes mélyebben megismerni ezt a csodát, amely nemcsak a szemnek, hanem az ízlelőbimbóknak is igazi élvezetet nyújt.