A város legizgalmasabb bulisnackje a klasszikus retró bécsi húskenyér! Megkóstoltuk a Wurstland ínycsiklandó leberkäsét, és nem csalódtunk!

A bulinegyed szívében, a Wesselényi utcában nemrégiben megnyitotta kapuit a város egyetlen leberkäsézője, a Wurstland. Ez a különleges hely a bécsi ízeket idéző retró húskenyérre összpontosít, mint monofoodhelyként. A leberkäse zsömlében, egy kis mustárral és friss uborkával tálalva, igazán remek választás, ha valami finomat szeretnénk falatozni bulizás előtt vagy a városi hétköznapok sűrűjében. Itt nemcsak az étkezés élvezetét találjuk meg, hanem egy kis ínycsiklandó nosztalgiát is!
A bulinegyed szívében, a Wesselényi utcában nemrégiben megnyílt Wurstland, amely egy tipikus gyorsétterem, de mégis különleges sajátosságokkal bír. Az enteriőr aprócska, és a kiszolgálás is a megszokott streetfood élményt tükrözi, így nem lóg ki a környék gasztronómiai palettájából. Ami igazán izgalmassá teszi ezt a helyet, az az, hogy itt található a város egyetlen leberkäsére specializálódott monofoodos étterme – ez a népszerű osztrák és bajor húskenyér igazi fellegvára. Amikor az ember bulizás előtt, városnézés közben vagy ügyintézés közben betérne egy falatozásra, nem mindig vágyik hosszú beszélgetésekre az éttermek étlapjának részleteiről. Ilyenkor jön jól a Wurstland, ahol korrekt áron kínálnak friss, langyos császárzsömlében egy gyorsan elfogyasztható, szaftos leberkäsét. És ha igazán ki szeretnénk élvezni a hütte hangulatát, egy hideg sör is vár ránk a hűtőből. Itt minden adott, hogy egy gyors, de ízletes élményben legyen részünk!
Azok számára, akik a 80-as években voltak gyerekek, ismerős lehet az életérzés, hogy már el lehetett utazni Bécsbe, de még nem volt szabad korlátlan mennyiségű valutát vinni magunkkal. Előfordult, hogy mire a család megvette a régóta áhított mikrosütőt és a Mariahilferen is körbenézett, addigra csak leberkäsére maradt pénz. A szerencsésebbek viszont már a sípályák hüttéiben találkozhattak ezzel az ízletes, hagyományos fogással.
Az ételt nem csak Ausztriában ismerik, Bajorországban, Svájcban, sőt Hollandiában is elterjedt, különböző elnevezésekkel. A jellegzetes étel elkészítése azonban nem is annyira egyszerű, a húsokat általában darált jéggel dolgozzák össze sütés előtt, és általában sajt is kerül a masszába, így egészen sajátos, tömör, kenyérszerű állaga lesz az ételnek. Az általunk legjobban ismert verzióban többnyire marha- és sertéshús, valamint szalonna található, ezeket sütik össze. Persze a különféle változatokkal Dunát lehet rekeszteni, így különbözhetnek az étel alapját adó húsok, és a fűszerezés is változhat. A hagyományos variánst egyszerű császárzsömlében fogyasztják, mustárral, uborkával, és sörrel öblítik le.
Az étel amilyen egyszerű, olyan jól tud esni, ha kell egy kis pluszenergia. A Wurstlandnál sem cifrázzák túl, de azért többféle - sima, sajtos, csípős, csirkés és pizzás - verzió is kapható (mindegyik Ausztriából érkezik), és ezeken kívül kolbászt kínálnak. A császárzsömle, amit a húsokhoz választhatunk (enélkül 100 forinttal olcsóbb az étel), nem egy kézműves buci, de friss és langyos is. Alapszószokat és savanyúságokat kérhetünk hozzá, van jalapeño, torma, különböző mustárok és majonéz. Az élményt pedig gondosan hűtött sörökkel tehetjük teljessé.
Amikor ott jártunk, három különböző leberkäse közül választhattunk, és mi a sajtossal kísérleteztünk (1899 Ft). Az élmény feledhetetlen volt: a puha, lágy textúra és az ízletes ízek igazi laktató kényeztetésként hatottak ránk, különösen a ropogós kovászos uborka társaságában. Pár perc alatt az asztalnál termett, gyorsan elmajszoltuk, majd már indultunk is az esti koncert izgalma felé.