A téli depressziót nem lehet csupán cukorral legyőzni, de bizonyos ételekkel hatékonyan támogathatjuk a hangulatunk javítását.

"Ha valami igazán finom és tápláló kombinációra vágyunk, a lazac és áfonya párosítása mindig nyerő választás" - osztotta meg velünk Trenka Andrea Petra dietetikus, aki arról beszélt, hogyan támogathatjuk mentális egészségünket az étkezéseinkkel, és miként küzdhetünk a tél végi levertség ellen. Milyen forrásokat válasszunk, ha fehérjére van szükségünk, és érdemes-e elkerülnünk a szénhidrátokat? Mi a helyzet a fagyasztott zöldségekkel, érdemes-e azokat beiktatni az étrendünkbe? Miért nem helytálló az a nézet, hogy a gumicukor fogyasztása javítja a hangulatunkat? Milyen táplálékkiegészítők segíthetnek a lelki egyensúlyunk megőrzésében?
Nem véletlen, hogy a tél közepére időzítjük a „blue Monday”-t, azaz az év legszomorúbb napját, amelyről korábban már írtunk, hogy valójában nem több, mint egy mítosz. Az viszont tény, hogy a téli hónapokban hajlamosak vagyunk kevésbé jól érezni magunkat, és a produktivitásunk is csökken. A sötétebb időszakok, a mozgás és a természetes fény hiánya, valamint a szabadban töltött idő csökkenése hónapokig tartó lelki és fizikai kimerültséget idézhet elő. A legnagyobb kihívás azonban a szezonális depresszió, amelynek megelőzésére érdemes lehet a táplálkozási szokásainkon is változtatni. Trenka Andrea Petra dietetikus és viselkedéselemző segítségével felfedeztük, hogy a gyomrunkon keresztül hogyan érhetjük el a belső boldogságunkat.
A szakember szerint télen és nyáron is fontos, hogy megfelelő mennyiségben vigyünk be a szervezetünkbe rostot, fehérjét, zsírt és nem túl sok szénhidrátot - ez az alapja a jó táplálkozásnak. De ha a mentális egészségről van szó, még mielőtt bármit elkezdenénk enni, a rendszeres mozgás és a minőségi alvás a kulcs.
"Nem kell extra dolgokra gondolni, napi egy óra séta a szabad levegőn csodákra képes, antidepresszánsokkal vetekszik a hatása" - fogalmazott. Segít, ha a mozgásra nem szenvedésként vagy a fogyás eszközeként tekintünk, hanem úgy fogjuk fel, hogy tettünk magunkért, már önmagában ez is sokat dobhat a hangulatunkon.
Télen a napfény hiánya is hatással van a hangulatunkra, ekkor különösen fontos a kipihentség. Ráadásul ha kialvatlanok vagyunk, hajlamosabbak vagyunk olyan ételeket választani - minőségben is mennyiségben is -, amelyektől rossz kedvünk lesz.
Télen különösen fontos a D-vitamin megfelelő bevitele, hiszen Magyarországon sokan küzdenek ennek a vitaminhiányával. A hideg hónapokban érdemes étrend-kiegészítőként pótolni, mivel a mindennapi étkezéseink során nehezen tudjuk elérni a szükséges mennyiséget. Az egészségünk megőrzése érdekében érdemes figyelmet fordítani erre a tápanyagra!
Ha már minden feltétel adott, érdemes a táplálkozásunkkal is hozzájárulnunk a mentális jólétünkhöz. Az alapelv egyszerű: ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, fontos, hogy megfelelő mennyiségű ételt fogyasszunk, és tudatosan válasszuk meg a tápanyagokat. Előfordulhat, hogy valaki bőségesen étkezik, de az ételek minősége nem megfelelő; ennek következményeként fáradtnak és levertenek érezheti magát.
Itt érnek össze a táplálkozási és a mentális problémák: az elhízás, a depresszió és a szorongás.
A hangulatunkra kifejezetten jótékony hatással van a megfelelő fehérjebevitel: az általános irányelv szerint ideális, ha annyi gramm fehérjét fogyasztunk, ahány kiló a testsúlyunk. Ezt a mennyiséget finomhangolhatjuk az életkorunk és aktivitási szintünk figyelembevételével – magyarázta a dietetikus. A fehérje forrásai sokfélék lehetnek, de a legjobb, ha a friss és természetes alapanyagokat részesítjük előnyben, hiszen ezek a legkedvezőbb hatással vannak a hangulatunkra. Bár a felvágottak és a túródesszertek is tartalmaznak fehérjét, mégis érdemesebb friss baromfi- vagy marhahúst, szójaalapú fehérjéket, illetve halakat választanunk – emelte ki Trenka Andrea Petra.
"A hallal ráadásul két legyet ütünk egy csapásra: megtalálható benne az omega-3 zsírsav, különösen az óceáni fajtákban, ilyen például a lazac, a tonhal vagy a makréla. Az omega-3 fogyasztása jót tesz az agynak, az egészséges idegrendszeri működés pedig alapja a jó mentális egészségnek" - tette hozzá.