Dél-Afrikából érkezhet a válasz a hazai kukoricatermesztők problémáira? - Magyar Mezőgazdaság


Dél-Afrikában a búr farmerek több millió hektáron alkalmazzák a klíma adottságaihoz alkalmazkodó extenzív gazdálkodási technikákat. E témáról, valamint Gábor életpályájáról is beszélgettünk, aki Pretoriában él.

Barla-Szabó Gábor 2025-ben ünnepelheti pályafutása fél évszázados jubileumát, mint vetőmagkutató és kukoricanemesítő. Az ötven éve alatt több mint három évtizedet Dél-Afrikában töltött, ahol felfedezte, hogy a globálisan elterjedt amerikai intenzív termelési rendszer nem bizonyult hatékonynak a helyi klimatikus viszonyok között. E tapasztalatok alapján alacsony tőszámra optimalizált extenzív hibrideket fejlesztett, amelyek nemcsak a vetések stressztűrő képességét javították, hanem csökkentették a termelés költségeit is, mindeközben növelve a termésbiztonságot és a jövedelmezőséget.

Dél-Afrikában a búr farmerek több millió hektáron sikeresen használják a klímához igazodó extenzív termelési módszert. E kérdésekről és az életpályáról is beszélgettünk Pretoriában élő Barla-Szabó Gáborral.

Barla-Szabó Gábor 1975-ben szerzett diplomát a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. Ezt követően 1975 és 1982 között az Országos Vetőmag Felügyelőség (ma NÉBIH) munkatársaként a vetőmagvak csírázóképességének, vigorának és életrevalóságának vizsgálatával foglalkozott. 1982-ben a Kertészeti Egyetem Nemesítési Tanszékén adjunktusi pozíciót töltött be, majd egy évvel később a Martonvásári Kutatóintézetben aspiránsként kezdett dolgozni, később tudományos munkatárssá vált, és elnyerte a kandidátusi fokozatot is. 1989-ben egy akadémiai ösztöndíj keretében az Egyesült Államokba utazott tanulmányútra, ahol a vetőmagvizsgálat területén végzett munkája elismeréseként több nemzetközi vállalat is meghívta, hogy előadásokat tartson. Visszatérve az USA-ból, folytatta kutatói tevékenységét Martonvásáron, ahol az ISTA (Nemzetközi Vetőmagvizsgáló Társaság) kongresszusán tartott előadása felkeltette egy neves professzor figyelmét, aki segítségével Dél-Afrikába kapott kutatói állást.

1993 elején a családjával úgy döntöttek, hogy Dél-Afrikában maradnak. 1993 augusztusától a Pioneer cég szubszaharai térségének minőségbiztosítási menedzsere lett. Valamennyi minősítési kérdés, a szülői alapanyagok koordinálása, a hibrid-előállítás, -feldogozás, -raktározás és az ISO-rendszer, valamint a farmerek panaszainak a kezelése tartoztak feladatai közé. 2002-ben a Syngenta Kft. Afrika Kutatási és Termelési igazgatót keresett, amely pozíciót sikeresen megpályázott. 2004 végén kilépett a Syngenta Kft.-től, és 2005 elején két társával együtt saját céget alapított United Seeds néven, aminek kutatási és termelési igazgatójaként a mai napig aktívan dolgozik.

Dél-Afrika mezőgazdasági tájainak körülbelül 65-70%-án nagyszabású termelés zajlik, ahol a földbirtokok túlnyomórészt a piacra orientált farmerek birtokában vannak. E gazdaságok többsége fehér anglo-búr farmerek kezei között található. A fennmaradó 30-35%-on afrikai családi kisgazdaságok működnek. Az utóbbi évek politikai fejleményei nyomást gyakoroltak arra, hogy a nagyobb gazdaságokat a búr farmerek átadják a kisebb birtokosoknak. Az Afrikai Farmer Egyesület által közzétett statisztikák szerint az elmúlt 28 év során 18 millió hektár földterület cserélt gazdát ennek következtében. Az egyesület korábban kiadott nyilatkozata azonban arra figyelmeztetett, hogy...

Bár erős a politikai nyomás a földek elvételére, de az élelmiszer-termelés tragikus összeroppanása Zimbabwében elrettentő példának látszik, és ez visszatartja az államosítástól a politikusok többségét.

Dél-Afrikában a klíma rendkívül szélsőséges és kiszámíthatatlan. Az elmúlt négy-öt évben a 2022-es magyar aszályhoz hasonló időjárási viszonyok alakultak ki, míg korábban a csapadék mennyisége kedvezően alakult. Évente 2,5-3 millió hektáron vetnek kukoricát a nagyobb farmokon, ezek közül több mint 2 millió hektár kiterjedésű az alacsony tőszámú, extenzív vetések területe. A kukorica Dél-Afrikában rendkívül fontos szerepet játszik, hiszen a lakosság alapvető élelmiszerének számít. A helyiek szinte mindennap fogyasztanak kukoricapuliszkát, amely itt pap néven ismert.

Related posts