A dietetikusom figyelmeztetett: ezek az 5 élelmiszer igazi bűnös a hasi zsír kialakulásában!
Az idő múlásával sokan tapasztalják, hogy a hasi zsír felhalmozódása egyre inkább problémát jelent.
Manapság sokan küzdenek a mozgáshiány és a helytelen táplálkozás következményeivel. Az anyagcsere lassulása, a méreganyagok felhalmozódása és a hasi zsír felgyülemlése mind olyan problémák, amelyekre érdemes odafigyelni. Nézzük meg, mely élelmiszerek hozzájárulhatnak ehhez a nemkívánatos állapothoz. Ezeket érdemes korlátozni az étrendünkben.
Ez örökre megváltoztathatja, amit a "jó" és a "rossz" szénhidrátról gondolsz. A szénhidrátban sűrű élelmiszerek megváltoztathatják a bélflóra egyensúlyát, gyulladást okozhatnak. Ide tartoznak azok az élelmiszerek, amelyeknek szénhidráttartalma a tömegéhez viszonyítva magas. A krumpli szénhidráttartalma például csak 23 százalék, pedig mindenki rossz szénhidrátnak hiszi. Ellenben egy rizskeksz 80 százaléka szénhidrát.
Ide sorolhatók: a kenyérfélék (beleértve a teljes kiőrlésű változatokat is!), a keksz, a tészta, a fehér rizs, valamint a különböző gabonafélék és sok más hasonló termék.
A feldolgozott húsok kalóriatartalma kifejezetten magas, és jelentős mennyiségű telített zsírt is tartalmaznak. Ezek az ételek nemcsak az alakunkra és a gyomrunkra gyakorolnak negatív hatást, hanem túlzott fogyasztásuk hosszú távon szívbetegségekhez és stroke-hoz is vezethet. Ráadásul mivel rostban szegények, az emésztésünkre sincsenek jótékony hatással; nem meglepő, ha sokan nehezen birkóznak meg velük.
Ide tartoznak: a felvágottak, a virsli, a darált hús, stb.
A gyomor túlzott megterhelése gyomorégést és refluxot idézhet elő. A magas zsírtartalmú ételek emésztése hosszabb időt vesz igénybe, ami a szervezet számára megterhelő lehet. Ha gyakran fogyasztunk ilyen ételeket, az hosszú távon hasi zsír felhalmozódásához vezethet.
A felsorolt finomságok közé tartoznak a ropogósan panírozott ételek, mint például a rántott húsok, a zamatos sült krumpli, a lángos aranyló fritőzben készült változatai, valamint az édes fánkok, melyek minden falatjukkal örömet okoznak.
Ahogy öregszünk, a laktóz emésztése egyre inkább kihívást jelent, hiszen a testünk egyre csökkenti a laktáz enzim termelését. Szerencsére a laktózmentes élelmiszerek bevezetésével elkerülhetjük a puffadást, így a hasunk is hamarabb laposabbá válik.
Ide tartoznak: tej, joghurt, sajtfélék, tejalapú desszertek
A gyümölcscukrokban gazdag ételek túlzott fogyasztása gázképződést, puffadást és akár hasmenést is okozhat. Ezért, bár a zöldségek és gyümölcsök általában jótékony hatásúak, érdemes ezeket mértékkel fogyasztani.
Az alábbiak tartoznak ide: egyes gyümölcsök, mint például az alma, a mangó és a görögdinnye; továbbá különféle zöldségek, például a spárga és a borsó; valamint édesítők, mint a méz.
A rostban bővelkedő élelmiszerek kiemelkedően fontosak a fogyás szempontjából, így ha a hasi zsírt szeretnénk csökkenteni, érdemes minél több zöldséget, gyümölcsöt, babot, mogyoróféléket és magvakat beiktatni az étrendünkbe. Emellett érdemes mérsékelni az alkoholfogyasztást, és beiktatni némi mozgást a mindennapjainkba.