A terhesség alatt a gyümölcsfogyasztás különösen fontos, hiszen a megfelelő tápanyagok hozzájárulnak a baba fejlődéséhez és az édesanya egészségéhez. Ugyanakkor érdemes figyelni arra is, hogy bizonyos gyümölcsöket célszerű kerülni vagy korlátozni. Például
Tényleg vannak olyan gyümölcsök, amiket kerülni kell a várandósság alatt?
A kismamák étrendjére fokozott figyelmet kell fordítani, hiszen bizonyos élelmiszerek kockázatot jelenthetnek a terhesség alatt. A nyers húsok, tojások és tengeri herkentyűk valóban nem ajánlottak ebben az időszakban, mivel növelhetik a fertőzések kockázatát. De mi a helyzet a gyümölcsökkel? Bár a legtöbb gyümölcs jótékony hatású, akad néhány, amit érdemes elkerülni vagy mérsékelten fogyasztani. Például a papaya, főleg a nem érett változata, valamint a ananász, mivel ezek egyes források szerint méhizgató hatásúak lehetnek. Fontos tehát, hogy a kismamák táplálkozásuk során tájékozott döntéseket hozzanak, és ha kétségeik merülnek fel, érdemes konzultálniuk orvosukkal vagy dietetikussal.
A kérdésre Ratkó Tünde, a Trimeszter Termékenységi Klinika elismert termékenységi szakértője adja meg a választ.
A kérdés teljesen indokolt, hiszen egyre több forrásból hallani, hogy a gyümölcsök fogyasztására is érdemes odafigyelni. De vajon miért van ez így? A terhesség alatt a vitaminok elengedhetetlenek, és sajnos gyakran nem tudjuk biztosítani a megfelelő mennyiséget, mivel az élelmiszerek tápanyagtartalma jelentősen csökkent az idő múlásával. Nem véletlen, hogy a WHO is hangsúlyozza a kismamák számára a mikrotápanyagok pótlásának fontosságát. Ezt a feladatot könnyedén megoldhatjuk terhesvitaminokkal, de fontos, hogy a trimeszterek specifikus igényeihez igazított készítményeket válasszunk, amelyek a lehető legtöbb tápanyagot szerves, biológiailag aktív formában tartalmazzák. Így a hasznosulás akár 80%-kal is javulhat, ami jelentős előny a kismamák és a fejlődő magzat számára egyaránt.
De vajon elegendő csupán a terhesvitamin? A válasz egyértelműen nem! Ez csupán egy kiegészítő, amelynek hatékonyságát egy kiegyensúlyozott táplálkozás támasztja alá. A terhesvitaminok tehát nem helyettesítik az egészséges étkezést, hanem annak kiegészítői. Fontos, hogy a terhesség alatt is fogyasszunk gyümölcsöket, hiszen ezek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. De miért van szükség a tiltólistára, és mely gyümölcsöket érinti ez a szabályozás?
Az ananász, a papaya és a tamarind egyes összetevőik miatt gyakran kerülnek a kismamák tiltólistájára. Az ananász például a vércukorszintre gyakorolt hatása miatt, míg az eper földes szennyeződései miatt lehet problémás. Azonban lényeges megjegyezni, hogy elvileg szinte bármelyik gyümölcs feketelistára kerülhetne. Mindazonáltal, a kellő körültekintéssel, néhány óvintézkedéssel és persze a mértékletes fogyasztással, ezek a gyümölcsök nem jelentenek veszélyt – kivéve, ha a kismama allergiás valamelyik fajtára.
A gyümölcsök fogyasztásának biztonságos módja elengedhetetlenül fontos, és ennek egyik legfőbb bázisa az alapos mosás. A nem kellően megtisztított gyümölcsök komoly egészségügyi kockázatokat rejthetnek, hiszen fertőzéseket okozhatnak, ami normál körülmények között is igencsak zavaró, de különösen aggasztó lehet a várandós nőknél, hiszen a magzatra nézve komoly veszélyt jelenthet. Ha maximálisan szeretnénk biztosítani a gyümölcsök tisztaságát, érdemes a mosást egy kis ecettel kiegészíteni, mivel a savas hatás még jobban fokozza a védelmet - figyelmeztet Ratkó Tünde, a Trimeszter Termékenységi Klinika szakértője.
A gondos mosás nemcsak a látható szennyeződéseket távolítja el, hanem a földet is, így csökkentve a toxoplazma fertőzés kockázatát, valamint védelmet nyújt a szalmonellával szemben is. Viszont léteznek olyan kórokozók is, amelyek más utakon bukkannak fel, például a fagyasztott gyümölcsök világában!
A fagyasztás folyamata során a legtöbb kórokozó elpusztul, viszont léteznek olyan baktériumok, amelyek a -22 °C-os hőmérsékletet vígan túlélhetik. Ilyen például a listeria is, ami miatt pusztán a fagyasztás nem elegendő a biztonságos fogyasztáshoz. Érdemes megjegyezni, hogy sok bogyós gyümölcsöt a fagyasztás előtt nem mossák meg, mivel ez jelentős jégképződést okozhat, amire mindenképpen figyelni kell! A fagyasztott gyümölcsök népszerűsége nyáron fokozódik, hiszen kiválóan hűsítik az italokat, és sokan szívesen falatoznak belőlük. Azonban a kismamáknak ezek a gyümölcsök nem ajánlottak!
A fertőzések elleni védekezés egyik leghatékonyabb módja a hőkezelés, amely általában 3-4 percnyi főzést vagy forrázást jelent. Fontos megjegyezni, hogy a hőkezelés nélküli gyümölcslevekkel is lehetnek problémák, így a pasztörizálatlan gyümölcslevek fogyasztását a kismamák számára nem ajánlják!