Magyarország tortája 2025: bemutatkozik az idei győztes sütemény!


Kép: A DCJ stílusgyakorlat torta, Magyarország tortájának szeletei az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepének rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón az Országház Vadásztermében 2025. július 31-én, Fotó: Lakatos Péter, Forrás: MTI

Megérkezett a 2025-ös Magyarország tortája! A gyulai Kézműves Cukrászda büszkén mutathatta be DCJ Stílusgyakorlat nevű különlegességét, amely csokoládé, karamell és meggy harmonikus egyesítésével nyerte el az idei címet. Ezen kívül a cukormentes torták versenyében Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda tehetséges cukrásza hozta létre a csodás csokoládés-meggyes Álmodozót, amely szintén elnyerte a közönség tetszését. Az eseményt csütörtökön tartották az Országházban, ahol nemcsak a torták, hanem az idei Szent István-napi kenyér is bemutatásra került.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület ügyvezetője felidézte, 19. alkalommal írták ki a Magyarország tortája versenyt, ezúttal a Dobos-torta 140. évfordulójának jegyében. A nevezett tortákban a Dobos-torta jellegét adó alapanyagokat kellett felhasználni, szabadon választott mennyiségben és módon, kiegészítve egy megadott alapanyagkosárból választott hozzávalókkal - jelezte.

A vajban gazdag felvert tészta klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládés vajkrém és a meggyzselé varázslatos harmóniát alkotnak. A torta vágási felülete és a függőleges rétegződés egyedi vizuális élményt nyújt, miközben a meggy friss íze és kellemes savassága tökéletesen kiegészíti a csokoládé lágy karakterét és a karamell gazdagságát, igazi gasztronómiai élvezetet teremtve. A torta különlegességei között a meggypálinka hangsúlyozza a zselé ízét, míg a mandulapraliné és a grillázs, valamint a tejcsokoládé glazúr egyedülálló ízélményeket és látványt adnak a kompozíciónak. Az alsó piskótalap klasszikus Dobos-cukorral van bevonva, amely roppanós réteget képez, tisztelegve Dobos C. József öröksége előtt. Ezen kívül a torta alsó rétegébe mandulanugát és mandulagrillázs is kerül, így újabb ízekkel és textúrákkal gazdagítva a tortát – méltatta a nyertes alkotást Selmeczi László.

Related posts