Képzeljük el, milyen ízekkel találkozhattunk volna, ha valaha is megkóstolhattuk volna a dinoszauruszok húsát! Talán a különböző fajok íze eltért volna egymástól; a növényevő dinoszauruszok, mint például a brontoszaurusz, lehet, hogy édesebb és szaftosabb
Képzeld el, milyen izgalmas élmény lenne megkóstolni a dinoszauruszhúst – ez valóban a gasztronómiai kalandok csúcsát jelentené! Olyan ízekkel és textúrákkal találkozhatnánk, amelyek a földtörténeti múlt titokzatos világába repítenének minket.
Bár a dinoszauruszok több mint 60 millió éve eltűntek a Föld színéről, valójában még mindig fellelhetőek a világban, csupán madarak formájában ismerjük őket. Emellett - talán nem meglepő - a krokodilok is a legszorosabb élő rokonok között szerepelnek, így ezekből a különleges lényekből nyerhetünk némi betekintést abba, milyen íze lehetett az egykori óriások húsának.
Steve Brusatte paleontológus - aki a Jurassic World-filmek tanácsadójaként segített hitelesebbé tenni az őslények megjelenítését - szerint mivel a modern világban az emberek rengetegféle állatot megesznek, így semmi ok azt gondolni, hogy a dinoszauruszokat nem ehettük volna meg.
Valószínű, hogy a dinoszauruszok húsa ehető lett volna, sőt, bizonyos fajták akár ízletesnek is bizonyulhattak. Ugyanakkor nem lenne meglepő, ha akadtak volna olyan fajok is, amelyek mérgezőek vagy egyszerűen ehetetlenek lettek volna.
A modern dinoszauruszok, köztük a madarak és a krokodilok, a mai étkezések gyakori szereplői, ugyanakkor ritkán jelentenek komoly veszélyt. Azonban van néhány figyelemre méltó kivétel, mint például az új-guineai csuklyás pitohi, amelynek színes tollai és ízletes húsa erős idegmérget rejtenek. Ez a madár mérgező rovarokkal táplálkozik, és a toxinok felhalmozódnak a szöveteiben, anélkül, hogy őt magát károsítanák, viszont hatékonyan elriasztják a potenciális ragadozókat. Még a madár egyszerű megérintése is kockázatos lehet, zsibbadást és bizsergést okozva, míg nagyobb mennyiség súlyos bénulást, szívmegállást vagy akár halált is eredményezhet. Jack Dumbacher madárkutató szavai szerint "grammra vetítve ez az egyik legmérgezőbb természetes anyag, amelyet ismerünk."
Amennyiben sikerülne távolról megkerülni azokat a dinoszauruszokat, akik mérgező anyagokat gyűjtöttek össze a testükben, úgy végre elérkezhetne a kóstolás ideje.
A modern gasztronómia tanulmányai arra utalnak, hogy a legízletesebb húsok gyakran a fűfélékkel és levelekkel táplálkozó növényevők világából származnak. Ezeknek az állatoknak a húsa általában puhább és ízletesebb, így Brusatte paleontológus véleménye szerint egy Brontosaurus, Triceratops vagy Stegosaurus húsa valószínűleg különösen finom élményt nyújtott volna. Ezzel szemben a ragadozók, mint például a Tyrannosaurus (T-rex) vagy a Velociraptor, nem ígérnének hasonló gasztronómiai élvezetet; húsa valószínűleg kemény és rágós lenne, kellemetlen ízélményt nyújtva.
Egyébként a múlt már adott némi ízelítőt az őskori gasztronómiából: 1984-ben egy Alaszkában talált, 50 ezer éves bölény húsából főztek pörköltet, az ízét pedig úgy írták le, hogy bár semmi baj nem volt vele, kissé azért érződött rajta, hogy az állat a pleisztocén korból származik.
Egy nemzetközi kutatócsoport sikeresen feltárta, hogyan kelhetett életre a Földön a Nap hatására. A tudósoknak lehetőségük nyílt arra, hogy részletesen rekonstruálják, mi zajlott le a Naprendszerünkben több milliárd évvel ezelőtt.
Magyarországi tudósok áttörő felfedezést tettek egy új gyógyszer kifejlesztésével, amely a rák kezelésében ígéretes eredményeket mutat. A legújabb kísérletek során ez a kísérleti hatóanyag nem csupán a daganatok növekedését fékezte meg, hanem bizonyos állatok esetében teljes gyógyulást is eredményezett.




