VAOL - Különleges ízek világa: megérkezett a kocsonyakészítés időszaka! Felfedeztük a szombathelyi Vásárcsarnok gazdag kínálatát - fotógaléria.
Otthon, saját kezűleg, vagy inkább készen, kényelmesen? Bekukkantottunk a kocsonyakészítés rejtelmeibe is - a piacon indítottunk!
Ahogy november vége felé közeledünk, a rajongók örömmel tapasztalják, hogy megérkezett a kocsonyaszezon. Persze, ízlés tekintetében mindig akadnak eltérő vélemények, de a magyar kocsonya igazi szerelmeseinek tábora igencsak népes. Számomra nincs is szebb látvány, mint egy tányérnyi, csillogóan áttetsző, megdermedt lé, amelyben ínycsiklandó hús- és egyéb különlegességek bújnak meg. Ez az étel olyan sokoldalú, mint a lecsó: reggelire, ebédre vagy vacsorára egyaránt élvezhető. Ráadásul, mint a lecsónál, itt is mindenki a saját ízlésének megfelelően készíti el: valaki ecettel, más tojással vagy éppen piros paprikával ízesíti. A forró tea pedig remek kísérője lehet ennek a fogásnak, és persze nem hiányozhat a puha, ropogós héjú kenyér sem, nem igaz? A kocsonyakészítés kalandja a bevásárlással kezdődik, ahogy az elhatározás megszületik. Nos, megosztom veletek piaci tapasztalataimat!
Vásárcsarnok Szombathely, szombat reggel: megvárjuk, míg szusszanásnyi időhöz jut Antal-Bátfai Katalin, az egyik húsüzlet vezetője. "Bejött a hideg idő: máris igen sokan keresik az alapanyagokat" - számol be a friss tapasztalatokról. Nagyon sokan viszik a bőrkét, a körmöt, a csülköt, fülét-farkát (és itt ez szó szerint értendő) ... De ne feledkezzünk meg a füstölt áruról sem! Mint megtudjuk, télen ez amúgy is kelendőbb, mint az év más szakaszaiban. És érintett benne a kocsonya is: aki kóstolt már füstölt csülkös változatot, annak ezt aligha kell bizonygatni, nemde? Szóval: igazi slágerről beszélünk.
Nézzük: miből élünk - azaz: mennyibe fog kerülni mindez! A bőrke és az első láb egyaránt 899 forint, míg a hátsó láb pedig 399 forintot jelent kilónként. Fül 699-ért, farok pedig 999 forintért kapható, Egy kiló füstölt csülök 2.999 forintért lehet a miénk, de ha csont nélkül kérjük, akkor 3.599 forintot kérnek érte. Ezek a jelenlegi árak, de az üzletvezető elmondja azt is, hogy ezt elég gyakran akciózni is szokták. A füstölt comb vagy tarja is népszerű: ezek jellemzően 4300-4400 forint körül alakulnak kilós áron.
Aki a nagyjából szokásos tíz tányérnyi adaggal számol, annak - igényektől függően - hozzávetőleg öt-nyolc ezrest kell rászánnia. Akadnak, akik húsz tányérig meg sem állnak, de éppen a napokban fordult elő - osztja meg velünk Katalin - hogy egy vevő ötven (50!) adaghoz vásárolt be. Rokonok, barátok, ismerősök, de még kollégák is kapnak belőle - osztotta meg mosolyogva a törzsvevő az indokot a meghökkent hallgatósággal.